Hej! Miał być post ze stylizacją, ale dzisiejsza pogoda skutecznie
uniemożliwia zrobienie zdjęć. Postanowiłam więc podzielić się
z Wami moim szybkim przepisem na makaron. Muszę się Wam przyznać,
że uwielbiam makarony! Wszelkie kombinacje z nimi zawsze przypadają
mi do gustu. Od pewnego czasu zaczęłam jednak się
zastanawiać, co zrobić abym z czystym sumieniem mogła go spożywać
i nie martwić się, że odbije się to na mojej wadze.
W przepisach otrzymanych od Pani dietetyk otrzymałam kilka
propozycji na obiad właśnie z użyciem makaronu. Dzisiejszy przepis
jest jednak mojego pomysłu. Jeśli lubisz szybkie i smaczne dania to ten
przepis jest dla Ciebie! 🙂 W swojej kuchni makaron zamieniłam na razowy,
a do sosów zamiast śmietany używam jogurtu naturalnego.
Dzisiaj propozycja na makaron z tuńczykiem 🙂 Zapraszam!
________________________________
Jest to mój debiut jeśli chodzi o post kulinarny,
bądźcie wyrozumiali 🙂
SKŁADNIKI (na 5/6 porcji):
ok. 400 g makaronu razowego penne (mogą być też świderki)
– 1 czerwona papryka
– 1 cebulka czerwona
– 1 cebula biała
– 1/2 puszki kukurydzy
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
– 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego
– przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, zioła prowensalskie
– świeża bazylia
WYKONANIE:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażamy
cebulę pokrojoną w pióra. Po chwili dodajemy paprykę i kukurydzę, smażymy do momentu aż papryka będzie miękka. Następnie dodajemy tuńczyka i przyprawy. Wszystko razem dusimy przez kilka minut. Na koniec dodajemy jogurt naturalny
oraz posiekaną bazylię. Do gotowego sosu wsypujemy makaron i dokładnie
mieszamy. Podajemy przystrojone liściem bazylii 🙂
PS. Tuńczyka możecie zastąpić np. kurczakiem
Pozdrawiam,
Kinga 🙂
[Głosów:0    Średnia:0/5]